Dobrovolnický program by měl být nedílnou součástí každého zdravotnického zařízení. Dobrovolník do nemocnice přichází za nemocným člověkem, ale dívá se na něj jako na člověka, nesoustředí se na jeho nemoc a léčbu, ale na jeho psychickou pohodu. Je třeba především pořádný kus odvahy, chuť a čas věnovat se cizím lidem. Je potřeba mít schopnost se do klientů/pacientů vcítit a přitom si jejich příběhy nebrat příliš osobně. Není to nic lehkého a můj obdiv patří všem, kteří to dokážou. Náplní činnosti dobrovolníka je především předčítání, povídání, hraní společenských her, aktivizační činnosti, či doprovod na čerstvý vzduch. Vždy je potřeba vše přizpůsobit aktuálnímu zdravotnímu stavu klienta. Do budoucna bychom rádi zrealizovali i krátké programy na Vánoce, Velikonoce, Svátek Matek, Mezinárodní Den Seniorů, atd.

Všech, kteří mají chuť pomáhat si nesmírně vážíme. Prostředí nemocnice je velmi náročné a uhlídaní si svých osobních bezpečných hranic a kontakt s bolestí, případně i smrtí vyžaduje podporu. Naši dobrovolníci mají možnost intervizí, nebo supervizních setkání, kde je jim poskytnut prostor ke sdílení a podpora. Hledáme dobrovolníky od 15 let výše s čistým trestním rejstříkem. Pokud nejste plnoletí, je potřeba mít souhlas zákonného zástupce. Na schůzce s koordinátorem si promluvíte o vzájemných představách, očekáváních, časových možnostech a domluvíte se na dalším postupu.

Pokud máte srdce na pravém místě, alespoň hodinu času týdně, chcete rozdávat radost a úsměv, a případně získat nové zkušenosti a přátele, přidejte se k nám a zpříjemněte našim pacientům pobyt v nemocnici. Kontaktovat nás můžete na telefonním čísle 736 504 176, nebo e-mailem [email protected].

Autor: Barbora Mrázková